sâmbătă, 28 septembrie 2013

Masini din Germania ieri si azi

Ce de VW, Audi, BMW circula pe strazile din Romania. Totul datorita unui fenomen social propagat foarte puternic printre proprietarii de garaje din spatele blocului. Dom’le masina nemteasca e masina nemteasca. Si asa este. Dar de aici pana la a importa toate masinile pe care nemtii le vand e un pas mare. Acest pas a coincis cu dezvoltarea economiei si urcarea in clasa sociala a oamenilor. Astfel cei sub medie au devenit medii ca venituri, cei medii au devenit usor instariti si cei usor instariti au devenit bogati. 

Totul datorita unui alt fenomen social – imobliar. Dar o sa vorbim despre el in alte postari. Revenim la masini. De prin 2005 deja toata lumea incepea sa puna mana pe o nemteasca si asta s-a vazut si in scaderea numarului de masini noi cumparate din tara. Pai masini noi, persoane fizice acum cred ca ii numeri pe degete. De obicei, singurii fraieri care platesc masinile pret intreg sunt firmele si asta pentru ca pot sa deduca TVA-ul si sa deduca cheltuieli. Dar sa vedem ce s-a intamplat intre timp.

Sa zicem ca a A a adus din Germania 2 masini si le-a vandut cu un profit de 2 mii de euro. A se duce B si aduce mai multe masini, A se dduce cu B, B se duce si cu C si cu D sa cumpere masini. Si asa s-a raspandit activitatea asta.  Dar acum nu prea mai merge. S-au schimbat termenii problemei. Lumea in loc sa continue urcusul pe scara binestarii, coboara. Si coboara destul de rapid.  Astfel lumea saraceste si incepe sa nu-i mai pese ca e nemteasca sau romaneasca sau turceasca. Masina trebuie sa te duca din punctul A in punctul B. Punct.  Nu mai e cea fost,nici nu o sa mai fie prea curand. Totul are un echilibru. Acum trebuie sa echilibram excesele facute in anii trecuti. Mai dureaza pana putem sa intoarcem iar balanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu